Tekst en beeld

Bewoners van Hakfort & Huigenbos kunnen in overleg met de redactie tekst en beeld leveren voor deze website.

Translate - Traducir

nlarenfrdehiiditplptestr

De rookmelder

Tijdens onze bewonersinlopen komen mensen met de vraag: waarom maakt mijn rookmelder zo een piepend geluid ?

Wat is hier aan te doen ? Het is heel makkelijk.

Na ongeveer 1 jaar dient de batterij (blokje 9 volt) in de rookmelder te worden vervangen. Daarna werkt de rookmelder weer perfect en kan op tijd waarschuwen.

Dit is erg belangrijk. Houdt u daarom de batterij altijd in de gaten !

Er zijn ook rookmelders met een batterij voor 10 jaar te koop.

Schakel de rookmelder nooit uit !!!!!

========================================================================

Tips voor het gebruik van huishoudelijke apparaten

Deze apparaten kunnen energievreters zijn. Loop eens kritisch rond in uw woning en u zult versteld staan op hoeveel plaatsen u nog ongemerkt energie en dus geld kunt besparen.

1) Uitzetten in plaats van stand-by

zet uw TV, DVD-speler, videorecorder, stereotoren, PC, printer etc. uit als u hem niet gebruikt. Een screensaver bespaart geen energie en als een apparaat stand-by staat is het een sluipverbruiker want het gebruikt toch gewoon stroom.

2) Verlengsnoerstekkerdoos met schakelaar

Gebruik een verlengsnoerstekkerdoos met schakelaar op plekken waar u veel elektrische apparaten bij elkaar hebt staan (bijvoorbeeld bij uw PC of de stereotoren) zodat u deze met één druk op de knop uit kunt zetten. Soms is de schakelaar op het stekkerblok voorzien van een klein lampje. Erg handig als geheugensteuntje. Het stroomverbruik van het lampje is wel verwaarloosbaar ( 0,02 Watt).

3) LCD scherm i.p.v. gewoon scherm

Als u een nieuw beeldscherm aanschaft, overweg dan een LCD scherm, deze verbruikt veel minder energie.

4) Spaarlampen

Spaarlampen verbruiken 5 keer minder energie dan een gloeilamp en gaan 10 keer langer mee. Vervang daarom uw gloeilampen door spaarlampen.

Let op ! Halogeenlampen zijn gewoon dure gloeilampen.

Vergeet niet het licht uit te doen als u de ruimte verlaat.

5) Even dimmen

Een dimmer op uw verlichting verbruikt ook stroom als u de lamp niet aan heeft staan. Vervang de lamp door een minder fel exemplaar en laat de dimmer achterwege.

6)Let op het A-label

Let op het energieverbruiklabel als u nieuwe apparaten aanschaft. Dit loont vooral voor koel- en vriesapparatuur aangezien het gebruik hiervan ongeveer 20 % van de elektrische energie in huis vergt.

7) Efficiënt gebruik

Gebruik apparaten efficiënt. Zo is wassen met een volle trommel energiezuiniger dan vaker wassen met een halfvolle trommel. Dit scheelt tevens in het gebruik van wasmiddel. Ook kunt u het beste wassen op lage temperaturen, dat scheelt ook in het energieverbruik.

8) Laders

Laders van bijvoorbeeld kruimeldief, mobiele telefoon of tandenborstel verbruiken stroom, ook als er niet geladen wordt. Haal ze uit het stopcontact als u niet laadt.

Dit zijn maar een paar tips. We zijn zeker dat u hier wat aan hebt.

=========================================================================

Hou het veilig !

De laatste weken zijn herhaaldelijk “onbevoegden “ op de galerijen geweest en langs de deuren gegaan om iets te verkopen of leden te werven.

Dit is niet toegestaan en in de hallen bij de ingangen hangen ook duidelijke borden dat onbevoegden geen toegang hebben. Helaas doen toch altijd weer bewoners de deuren open zonder misschien na te denken dat dit niet zo handig is.

Hier een paar tips:

Belt iemand aan ?

- gebruik de intercom

- vraag wie de persoon is en wat deze komt doen

- verwacht u niemand of vertrouwt u het niet – druk niet op de deuropener

Iemand aan de deur?

- doe nooit zomaar open!

Afspraak met een bedrijf aan huis?

- vraag om een legitimatie van de werknemer

We hopen dat iedereen hieraan een beetje meewerkt en kwaadwillende bezoekers buiten de flat gehouden worden.

=========================================================================

Hoe gaat u met het verwarmingssysteem in Hakfort en Huigenbos om ?

Kijk op de poster die bij iedereen in de bus valt.

U kunt zeker geld besparen als u de aanbevelingen volgt.

U kunt op de poster ook de belangrijke kranen voor koud en warm water zien.

Als u meer wilt weten kom dan naar de bewonersinloop – iedere maandag tussen 19.00 en 21.00 uur en iedere donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur.

U kunt uw meterstanden ook op de site van de firma Techem bekijken.

=======================================================================

Verzekeren

1) Een inboedelverzekering dekt schade ontstaan door bijvoorbeeld brand, inbraak en wateroverlast. De woning zelf is door Rochdale verzekerd, een verzekering voor uw inboedel moet u zelf afsluiten.

2) Zelf aangebrachte voorzieningen zoals harde vloerbedekking, verlaagde plafonds en andere grote zaken die u in de woning aangebracht heeft, vallen niet onder de opstalverzekering van Rochdale. Controleer of uw inboedelverzekering deze zaken dekt.

Vaak moet je hier een aanvullende verzekering voor afsluiten.

3) Wettelijke aansprakelijkheid:

een WA-verzekering is er niet alleen voor mensen met kinderen en honden. Ongewild kunt u zelf ook schade veroorzaken, zelfs zonder de deur uit te gaan. Als bijvoorbeeld de waterschade bij de onderburen uw schuld is....

4) Rechtsbijstandverzekering:

Rechtsbijstand is niet gratis. Vaak betaalt u een hoge eigen bijdrage, ook als uw inkomen beperkt is. Maar u kunt zich hiermee verzekeren voor de kosten van geschillen met bijvoorbeeld uw werkgever, een leverancier of verhuurder.

We hopen dat u deze verzekeringen nooit nodig hebt !

==========================================================================

De verlichting in huis

Een goede verlichting is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Voor alle ruimten en activiteiten is een aangepaste verlichting aangewezen. Maak een goed plan waarin alle lichtpunten in de woning opgenomen worden.

- hou rekening met de hoogte en grootte van de kamers, hun functies, de gewenste lichtbronnen, het (beoogde) interieur,...

- erg belangrijk: de plaats, het type verlichting en eventueel zelfs het armatuur

- Laat de verlichting in verschillende circuits schakelen zodat sferen gecreëerd kunnen worden

Misschien hier nog een paar tips:

1. Plaats een lamp achter de tv in plaats van ervoor

2. Een halogeenspot leent zich uitstekend voor accentverlichting

3. Zorg voor een goede werkbladverlichting in de keuken. Let er hierbij op dat het licht voor je schijnt en niet achter je

4. Kies in de slaapkamer voor sfeerverlichting aan de twee zijden van het bed – gemakkelijk als leeslamp, en zorg voor een degelijke verlichting ter hoogte van de kleerkast

We hopen dat u hiermee aan de gang kunt gaan. We vinden het altijd fijn als u goede ideeën opstuurt.

******************************

Ventilatie

Het ventileren van uw woning is nodig voor de toevoer van zuurstof/frisse lucht en de afvoer van vervuilde lucht en vocht. Ventileren is voor de gezondheid vooral belangrijk in verband met luchtwegaandoeningen (astma) en allergieën (huisstofmijt en schimmels).

We hebben tijdens de renovatie balkondeuren met een rooster en in de keuken in en bovenruit ook een rooster gekregen. Zet deze altijd open !

*****************************

Planten

Misschien proberen we met zijn alleen de flats leuk te maken en de bewoners die al planten neer zetten en ophangen te steunen en  hopen dat veel bewoners planten op de galerijen hangen/plaatsen of in de lifthallen zetten.

*******************************

DE VERWARMING

Hoe bespaart u bij de kosten voor de verwarming ?

Sinds de renovatie van onze flats heeft iedere woning meters aan de verwarming. U kunt een heleboel dingen doen om energiekosten voor de verwarming te besparen:

1. Gebruik radiatoren alleen indien nodig. Dit geldt vooral in het voor- en najaar.

2. Stook gelijkmatig en verwarm alleen het (de) vertrek(ken) waar u warmte hebben wilt. Geopende deuren naar vertrekken waar warmte niet nodig is, verslinden energie

3. Ingebouwde radiatoren maken uw kamer mooier - maar verwarmen slechter. Voor de goede benutting van de radiator moet deze geheel vrij gehouden te worden.

4. Lucht in de radiatoren en leidingen belemmert de warmtedoorstroming. Wanneer de radiatoren borrelen dan is het tijd om ze te ontluchten. De in de radiatoren en leidingen aanwezige hoeveelheid lucht verhinderd dat het water goed door de verwarmingsbuizen kan circuleren. Hierdoor blijft het koud en loopt uw stookkostenrekening op.

5. Tijdens de donkere dagen staan gesloten gordijnen zo gezellig en ze hebben nog een goede isolerende werking ook. Maar - laat de gordijnen niet over de radiatoren hangen. Dit vreet energie. Plaatst u ook geen grote meubelstukken te dicht voor de radiatoren.

6. Frisse lucht is goed voor de gezondheid en voor de energierekening. Droge lucht laat zich namelijk sneller verwarmen dan vochtige lucht. De buitenlucht is altijd droger dan de binnenlucht. Verstandig luchten is een kwestie van enkele minuten alle ramen en deuren openzetten. Als u dan de verwarming even uitzet scheelt dit energie t.o.v. een langdurige kleine luchtstroom.

7. Zet reeds enige tijd voor het slapen gaan de verwarming uit. De kamers blijven nog langere tijd warm.

8. Door kieren bij ramen en deuren kan een kwart van de warmte in uw woning verloren gaan. Daarom: tochtstrips. Tochtstrips zijn isolatiekampioenen want de kosten zijn laag en het isolerende effect is enorm.

9. U kunt ook radiatorfolie tussen de muur en de radiator aanbrengen. Deze weerkaatst de warmte. Deze goedkope maatregel houdt al gauw een kwart van het warmteverlies via de muur tegen.

********************************

Hoe verbruikt u minder WATER ?

1. Het nemen van een bad is drie keer duurder dan douchen. Dus - lekker douchen !! Voor de wiskundespecialisten: met een bad verbruikt u ongeveer 107 liter water per keer. Warrm water bijvullen tussendoor niet mee gerekend.

2. Maar ook tijdens het douchen kunt u energie besparen. Met een waterbesparende douchekop gebruikt u minder water bij het douchen. Omdat u warm water gebruikt bespaart u op zowel het water- als het gasverbruik. De besparing van een waterbesparende douchekop kan dan oplopen tot in de duizenden liters.

3. Afwassen onder de lopende kraan betekent steeds vers water, maar kost in tien minuten al gauw veertig liter warm water. Door met een afwasteiltje de vaat te doen kunt u ook hier op uw energieverbruik besparen want dit kost u slecht 10 tot 15 liter. De vaatwasser daarentegen gebruikt ongeveer 25 liter.

4. Voor de mannen : nat scheren: als u zich nat scheert, raden wij u aan de wastafel met water te vullen in plaats van het water te laten stromen.

5. Tanden poetsen: de kraan alleen open te zetten als u uw tandenborstel uitspoelt.

6. Kleding wassen: Tegenwoordig is voorwassen vaak niet meer nodig. Was zoveel mogelijk met een volle trommel. Nieuwe wasmachines gebruiken minder water dan oude apparaten.

**********************************